Подай иск

Oбезщетение за изгубен или забавен багаж

Изгубен багаж? Повредени? Вземете 1,525 евро – 3500 евро компенсация

Ако сте на полет в ЕС или в международен план, а чантите ви се повредят, ето какво трябва да направите:

 1.  Задръжте бордната карта и проверените си багажни квитанции. Ако нямате вашата бордна карта, можете да използвате всеки полетен документ с референтен номер за резервация. Този номер се приписва на вашата резервация за полет от авиокомпанията и е шестцифрен код, който може да включва както букви, така и цифри.
 2. Докладвайте щетите възможно най-скоро.Имате до 7 дни от момента, в който получавате чантите си, за да го направите, но винаги е най-добре да докладвате за проблема, преди да напуснете летището.
 3.  Попълнете формуляр за искане за щета или Доклад за нередност на собствеността. Вероятно ще бъдете помолени да направите това, ако подадете сигнал за щетите лично, но някои авиокомпании също имат формулярите онлайн.
 4.  Представете чантите си за проверка, за да могат да бъдат поправени или подменени. Отново е най-добре да го направите преди да напуснете летището, ако е възможно. Авиокомпанията ще договори решение с вас, независимо дали те поправят щетите, заменят артикулите или по друг начин ще ви компенсират.
 5.  Подайте иск за повредени предмети в чантите си.Има няколко изключения от това, което авиокомпанията ще покрие по отношение на опакованите артикули и те изобщо могат да отказват всякаква отговорност, но ако можете да предоставите убедително дело, че те носят отговорност, може би си струва да отделите време.

 Забавен багаж по европейски и международни полети

 За международни и европейски полети, изпълнете следните стъпки, ако чантите ви не пристигат, когато правите:

 1.   Задръжте бордната карта и проверените си багажни квитанции. Ако нямате вашата бордна карта, можете да използвате всеки полетен документ с референтен номер за резервация. Този номер се приписва на вашата резервация за полет от авиокомпанията и е шестцифрен код, който може да включва както букви, така и цифри.
 2.  Уведомете авиокомпанията възможно най-бързо, че чантите ви не се показват. Най-добре е да направите това преди да напуснете летището, ако е възможно.
 3.  Попълнете отчет за нередност на собствеността. Когато попълните отчета за нередности на собствеността или PIR, ще получите и референтен номер на файла за вашия случай. Задръжте и двете.
 4.  Проследявайте багажа, като използвате референтния си номер на файла. Много превозвачи предоставят инструменти за проследяване онлайн. Надяваме се, това ще ви даде прилична представа кога вашите чанти ще ви настигнат.
 5.  Запазете разписките си, ако трябва да замените необходимите вещи. Те включват елементи като тоалетни принадлежности или бельо – неща, които бяха в чантите ви, без които наистина не можете да направите няколко дни. След като подадете иск, можете да получите възстановяване на тези разходи.
 6.  Подайте иск с авиокомпанията, след като багажът ви се появи. Това е за възстановяване на всички разходи, произтичащи от забавянето на получаването на вашите чанти, като например замяна на необходимите артикули (стъпка 5 по-горе).

Имате 21 дни от момента, в който получавате чантите си, за да подадете това искане и ще трябва да предоставите и разписките си.

Онлайн поддръжка

Мобилен номер

Имейл адрес

подай иск
Подайте иск