Подай иск

Обезщетение за отказан достъп на борда

Важно: Дори ако авиокомпанията ви предоставя ваучери за напитки и ястия, вие все още имате право на пълната сума за обезщетение

Какво означава презаписване и отказ на качване на борда?

Често срещана практика сред авиокомпаниите е да презаписват своите полети. Те често продават повече билети, отколкото има места в самолета и ако не намерят достатъчно доброволци, за да предадат резервациите си, те могат да откажат качването на пътници срещу волята си.

По подобен начин авиокомпаниите понякога използват по-малък самолет, особено ако не са имали достатъчно резервации за полета, за да го запазят. В този случай някои пътници могат да бъдат настанени на други полети.

Обезщетение за свръхборкинг се дължи на пътника, на когото е било отказано да се качи срещу волята си, когато той или тя се е регистрирал навреме, пътните документи са били пълни и няма риск за сигурността или здравето за полета или други пътници.

Кога пътниците получават обезщетение за препълнен полет?

Ако ви е било отказано да се качвате срещу волята си поради свръхбилет на вашия полет, може да имате право на обезщетение между 250 и 600 евро. Обърнете внимание, че цената на билета за първоначалния полет не оказва влияние върху размера на обезщетението. Според Европейския регламент за правата на пътниците можете да поискате обезщетение, дори ако сте резервирали билета си с нискотарифна авиокомпания. Ако сте претърпели отказ от качване на борда поради свръхкнига като бизнес пътник, имате право на обезщетението, а не на вашия работодател. Пътниците, пътували на пакетни почивки, също могат да предявят искове. За да може вашето искане да бъде полетно, полетът трябва да замине в рамките на ЕС или, ако кацне в ЕС, авиокомпанията трябва да има седалище в ЕС. Възможно е да се предяви претенция за полети още от 6 години.

Ако авиокомпанията е отговорна за отказан качване на борда, въздушните пътници имат право да искат обезщетение за отказън достъп на борда, чийто размер зависи от разстоянието на полета:

  • Закъснения на полети на къси разстояния – до 1500 км – Пътническа компенсация в размер на 250 евро
  • Закъснения на полети на средно разстояние – между 1500 км и 3500 км – компенсация на пътници в размер на 400 евро
  • Закъснения на полети на дълги разстояния – повече от 3500 км – Пътници обезщетение от 600 евро

Онлайн поддръжка

Мобилен номер

Имейл адрес

подайте иск
Подайте иск