Подай иск

Вашите права за обезщетение за закъснял полет

Важно: Дори ако авиокомпанията ви предоставя ваучери за напитки и ястия, вие все още имате право на пълната сума за обезщетение

Кога получавам обезщетение за закъснял полет?

Въз основа на  Европейския регламент № 261/2004 компенсацията на пътниците за закъснения на полета се изчислява въз основа на разстоянието на полета. Всички полети, които са със закъснение с 3 или повече от 3 часа и отговарят на изискванията на действащия регламент, имат право на пълно обезщетение.
Ето обяснение на плана за компенсации, изчислено въз основа на разстоянието на полета:

  • Закъснения за полети на къси разстояния – до 1500 км. – Пътниците получават обезщетение в размер на 250 евро
  • Закъснения на полети на средно разстояние – между 1500 км и 3500 км – Пътниците се дължат на обезщетение в размер на 400 евро
  • Закъснения на полети на дълги разстояния – над 3500 км – Пътниците се дължат компенсация в размер на 600 евро

Забележка: Цената на билета няма отношение към общата сума на обезщетението и като такъв ще можете да предявите претенции за полети с нискотарифни авиокомпании. Възможно е също така да се предяви претенция за полети до 6 години. Въпреки това, за да може вашето искане да бъде обезщетено, полетът трябва да замине в рамките на ЕС или, ако кацне в ЕС, авиокомпанията трябва да има седалище в ЕС.

Какво се счита за време на пристигане?

Важно е да запомните, че закъсненията се изчисляват въз основа на времето на пристигане, а не на времето на заминаване. Но какво точно определя времето на пристигане на полета?

През септември 2014 г. Европейският съд (дело) определи „времето на пристигане“ като момента, в който самолетът достигне крайната си дестинация и поне една от вратите му се отвори. Това се основава на предположението, че това е момента, в който пътниците имат право да слизат.

Онлайн поддръжка

Мобилен номер

Имейл адрес

Поискай обезщетение
Подайте иск